Artworkbymadelon aan het werk in haar atelier

Leren schilderen, hoe doe je dat? Altijd al gedroomd om je eigen schilderwerk te gaan maken. Of hoe het zou voelen om eens een penseel in handen te hebben en heerlijk los te gaan op het doek of papier… gewoon omdat je zo je creativiteit de ruimte kan geven en expressie kan geven aan je emoties of gevoelens.

Het gaan schilderen kan best een drempel zijn. Of je nu een beginner bent of een terugkerende kunstenaar of een nieuwe hobby zoekt? Hoe dan ook, die onzekerheid kan er zijn en er valt altijd wat te leren. In dit blog geef ik je 10 creatieve tips om je op weg te helpen met schilderen en een stappenplan om aan de slag te gaan.

Schildersdoek op een ezel met penselen erbij

Hoe begin je met schilderen? welke materialen heb je nodig? En hoe ga je te werk? In dit blog geef ik je 10 creatieve tips om je eigen werk te gaan creëren en een stappenplan om aan de slag te gaan.

Om met veel plezier te gaan schilderen!

Beginnen met schilderen: 10 creatieve tips

 1. Begin met de basis: Bedenk eerst welke verftechniek je graag wilt beoefenen? Aquarel, olieverf of acrylverf? Belangrijk om te weten, want elke verftechniek heeft zijn eigen materialen nodig. Als je weet wat je wilt kun je bij een goede kunsthandel de basismaterialen aanschaffen. Penselen, papier/doek, en verf. Evt. pallet en ezel.
 2. Doe inspiratie op: Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of naar een stad, kijk om je heen en maak foto’s. Of knip beelden uit bladen en maak een collage. Kijk ook naar andere kunstenaars voor inspiratie.
 3. Leer kleuren te mengen: Ga lekker experimenteren met het kleuren mengen. Op gevoel en daarbij kun je ook de kleurencirkel gebruiken. https://acrylgiessen.com/nl/kleurencirkel/ Dit geeft je meer gevoel bij het schilderen in een later stadium en te ontdekken wat je aanspreekt en bij jouw stijl past.
 4. Experimenteer en oefen veel: Zoek Youtube video’s op en ga gewoon veel experimenteren en oefenen met verschillende technieken en materialen. Dat zal je helpen om je eigen stijl te ontdekken en wat jij leuk vindt om te schilderen.
 5. Leg de lat niet te hoog : Om schildertechnieken onder de knie te krijgen heb je geduld nodig. Veel geduld en leg daarbij de lat zeker niet te hoog voor jezelf. Ik weet het, dat is moeilijk 😉 maar het goed leren schilderen kost tijd.
 6. Maak kleine (kleur) schetsen vooraf: start met kleine schetsen in potlood of maak een kleuren palet in vormen op papier. Om te starten met iets kleins geeft gaandeweg weer inspiratie en motivatie om groter werk te gaan maken. Of om richting te vinden in wat je wilt gaan schilderen.
 7. Maak veel fouten 🙂: Ik zeg dit vaak tegen mijn cursisten, van je fouten leer je het meeste! Dus gewoon lekker gaan beoefenen en valt het resultaat wat tegen? Kijk dan nog eens goed en analyseer wat er in jou ogen niet goed gegaan is, waar verbeter punten zijn en misschien valt het bij nader inzien toch nog erg mee!
 8. Start met een ‘vingeroefening’: Schilder vooraf aan het ‘serieuze’ werk, iets kleins. Een makkelijk te schilderen illustratie b.v. een kleuren cirkel, vormen, vlakken of een los bloemetje en kom zo in de ‘mood’ om te gaan schilderen. Je komt namelijk ergens vandaan voordat je ging schilderen. De overgang van zorg, werk of iets anders geeft dat je even de tijd nodig hebt om daarvan los te komen.
 9. Volg een workshop of cursus: Overweeg om een cursus of workshop voor beginners te volgen. Dit kan je helpen de basis in het schilderen te begrijpen en je zelfvertrouwen te vergroten. En om uiteindelijk ook te weten of dit werkelijk iets voor je is. Zelf verzorg ik ook workshops & cursussen voor beginners & gevorderden in mijn atelier in Amersfoort. Niets zo leuk om mijn kennis te kunnen overdragen aan jou! Bekijk hier het aanbod: workshops/cursus
 10. Geniet er vooral van! Het belangrijkste is dat je plezier erin hebt. Je doet dit om te ontspannen en om je emoties & creativiteit een eigen plek te geven. Geef dus ruimte aan jezelf, je creativiteit en wees niet te kritisch op jezelf!

In 8 stappen beginnen met schilderen.

 1. Haal je materialen in huis: Tip; zoek een goede kunstwinkel op en laat je adviseren! Het mooiste resultaat krijg je met goed materiaal, gun dit jezelf.
 2. Zorg voor een goede plek waar je kunt schilderen. Dit kan bv. gewoon aan de keukentafel als je dat fijn vindt. Maar ook een lichte plek/hoek in huis kan al voldoende zijn. Mocht je de beschikking hebben over een extra kamer in huis, dan bof je, altijd ideaal om alles te kunnen laten liggen.
 3. Bewaar je materialen goed: Een makkelijke trolley of opbergbak waar je al je materialen in bewaard is altijd handig. En maakt dat je sneller je spullen er weer bij pakt als je weer wilt schilderen. (drempel verlagend)
 4. Zorg voor een fijne sfeer: Pak een kop koffie/thee, steek een kaarsje aan en zet een fijn muziekje op. De ambiance is heel bepalend voor hoe je je voelt en hoe je kunt werken.
 5. Maak een start met makkelijke vormen en kleuren. Kies een makkelijke illustratie via YouTube of uit een blad en schilder dit eerst op een oefenpapier. Op mijn YouTube kanaal staan ook verschillende tutorials voor je klaar. YouTube
 6. Schilder regelmatig eventjes: Oefening baart kunst 🙂 oefen regelmatig, dat kan ook een half uurtje zijn, als je weinig tijd hebt. Hoe vaker je oefent hoe meer resultaat je zult bereiken. En doordat je meer resultaat bereikt, des te meer je zelfvertrouwen gaat groeien en hoe leuker het wordt.
 7. Verdiep je in verschillende technieken: Er zijn zoveel schildertechnieken te leren in verschillende disciplines. (olieverf, aquarel, acrylverf) De afwisseling kan je veel inzichten geven en daarin kun je ook ontdekken wat bij jou past.
 8. Verzorg je materialen goed: Zorg dat je na gebruik je materialen goed schoon maakt. Dan heb je zoveel langer plezier van je penselen en kwasten.

Leren schilderen kan iedereen!

Alle begin is lastig maar als je eenmaal weet hoe je moet beginnen, is het niet zo moeilijk meer. Voor alle vormen van schilderen, acryl / olie of aquarel geldt eigenlijk altijd, heb geduld met je jezelf en oefen veel!

Schilderen kan in het begin best overweldigend zijn/lijken, maar met geduld, de juiste materialen en kennis (en juiste begeleiding) kan iedereen schilderen. Kijk veel video’s en pak af en toe eens een workshop of cursus op. Elke kunstenaar heeft zo weer zijn eigen tips en tricks en stijl.

Zin in een nieuwe hobby? Een verdieping maken in het schilderen of wil je nu echt prioriteit maken van je creativiteit? Pak dan vandaag nog je penselen ter hand en begin je eigen schilders avontuur!

Geen blog of Art-mail meer missen? En als eerste op de hoogte zijn van alle shop-update, aanbiedingen en avonturen in mijn atelier?

In oktober staan we op Creative live Workshops Creative life

Behind the scenes…

###

Reacties

Geef een reactie